Hvordan skaffe startkapital

Eksempel: Du og en medgrunnlegger har nylig lansert en ny webtjeneste og dere er på vei til å gå tom for penger. Dere prøver å samle inn ca. 250 000 kr, men dere har ingen venner eller familie som har råd til å investere – og dere vet ikke om noen investorer. Hva skal du da gjøre for å skaffe penger? Svar: Du er neppe alene i denne situasjonen. Mens det er tøft å overbevise investorer verdien av idéen din, er det noen ganger nesten like vanskelig å finne potensielle investorer i det hele tatt. Her er tre ulike tilnærminger som kan hjelpe.

Nettverk. Nettverk. Nettverk. Det beste rådet man kan gi er å forsøke å bygge relasjoner for å få «varme» introduksjoner til investorer. Disse kan være alt fra en innledende telefonsamtale, til en e-post fra en mellommann investoren stoler på og respekterer. Den ideelle mellommann (eller kvinne) er en suksessfull entreprenør som investor har støttet.

Etter at du har blitt introdusert, forsøk å arrangere et møte med investorer og prøv å få dem interessert i idéen din. Gagan Biyani, medgrunnlegger og president for Udemy, forklarer prosessen i hans solide innlegg, » Udemy’s $1M Fundraising: Lessons Learned about Pitching Investors from a First-Time Entrepreneur » og blant annet bemerker han:

”Jeg dro til hver konferanse jeg kunne, og bokstavelig talt tok livet av meg mens jeg gjorde det. Jeg deltok på hundrevis av nettverksarrangement og møtte så mange gründere og investorer som jeg kunne. Mens på arrangementer / konferanser, spiste jeg sjeldent middag fordi jeg var for opptatt av å forsøke å snakke opp og beslaglegge visittkort. Under ukedagene, brukte jeg et par dusin timer på å sende e-post til potensiale investorer for å få dem til å begynne å bruke Udemy… ”

Det tar fasthet og oppfinnsomhet – kvaliteter som enhver stor entreprenør besitter.

Oppsøk en rådgiver. Du kan også forsøke deg på et av de økende antall oppstartsprogrammer eller mentorprogrammer, som typisk ikke bare gir coaching og veiledning, men også litt såkornkapital. For førstegangsgründere som har liten erfaring, penger eller kontakter, kan disse programmene tilbyr en «vinn, vinn, vinn» mulighet.

Andre ting som kan hjelpe:

 

–          Se til din egen bankkonto. Den beste kilden til finansiering av den nye virksomheten din kan være å ta et lån fra deg selv. Bruk noen av pengene som du har på din sparekonto til å komme i gang. Dette har en ekstra fordel av at det ser bra ut for investorer – de kan se at du tror på bedriften nok at du er villig til å risikere dine egne penger.

–          Be banken om lån. Med en god ide, kan banken kunne tilby deg det såkornkapital du trenger for å komme i gang. Noen banker tilbyr lån som har regjeringens støtte.

–          Søke om kredittkort. Du må betale en høyere rente på kredittkort enn du ville gjort for andre typer lån men kredittkort er et praktisk alternativ.
Ikke minst, husk å være aktiv og på utkikk etter investorer og kontakter. Det finnes alltid noen som er interessert i å investere, bare prosjektet ser lovende nok ut.