Hva er en kredittvurdering?

finans-lanNår du skal søke om forbrukslån (og i andre situasjoner der det er mye penger involvert), så vil den som skal låne deg penger på forhånd finne ut hvordan det ligger an med den private økonomien din. Tilbyderen vil få tilgang til historikk og informasjon om du har noen tidligere betalingsanmerkninger eller uoppgjort gjeld. Dette er en av bankens måter å sikre at de faktisk låner ut penger til noen som kan gjøre opp for seg. Se også her for mer om kredittvurdering

Du kommer sjeldent foruten en kredittvurdering når du skal søke om et forbrukslån, men det skjer også ved handel på nettet der du bruker faktura som betalingsmiddel. Formålet er rett og slett slik at banken skal kunne vurdere om søknaden din skal innvilges eller ei. Dersom de ikke finner noe negativt ut fra kredittsjekken, som har sine standardpunkter, er sjansen stor for at du får lånet du har søkt om.

Dette får de vite

Den som ber om kredittvurdering får ikke tilgang til noen sensitiv informasjon, men de får rett og slett tilgang til en modell som viser «hvor flink du har vært». Modellen går vanligvis fra 0 – 100, og dersom du ikke har noen betalingsanmerkninger eller inkassosaker å vise til, så vil du sannsynligvis komme ut med toppscore.

Allikevel betyr det ikke at du er garantert avslag dersom du har noe som trekker ned under kredittsjekken, for eksempel en noen år gammel betalingsanmerkning. Bankene forholder seg til en minstepoengsum slik at det fortsatt finnes håp selv om de finner ut av «snusket» ditt.

Du skal ha beskjed

Ifølge norsk lovgivning, så skal ha den som blir kredittvurdert få beskjed om dette, skriftlig. Siden du har søkt om lån er du nok allerede klar over at denne vurderinger blir å skje, men det kan være lurt å kontrollere det selv på egen hånd. Flere nettsider lar deg kjøre en kredittvurdering av deg selv, og det burde du gjøre. Ikke bare fordi det er spennende å se selv, men på denne måten kan du finne ut om noen har svindlet deg, som du kanskje ikke har vært klar over.

Hvis du mottar et gjenpartsbrev uten at du kjenner til den personen som har søkt deg opp (dette skal stå i brevet), anbefaler vi at du tar kontakt og forhører deg om hva som har skjedd. På denne måten er du sikker på at identiteten din ikke blir misbrukt, selv om det er veldig sjeldent at slike tilfeller skjer med dette systemet.